Sıkca Sorulan Sorular

Hafif çelik yapı, taşıyıcı duvar ve döşeme panellerinden oluşur. Bu paneller ise sıcak daldırma galvanize ile üretilmiş olup soğuk şekillendirme yapılarak oluşturulur. Özellikle modern yapılarda tercih edilen hafif çelik, dayanıklılığı ile ön plana çıkar.

Çelik ev inşaatına başlamadan önce devlet kurumlarından ruhsat almak gerekir. Alınacak ruhsat özel bir ruhsat değildir, diğer inşaatlar için alınan ruhsat ile aynıdır.

Hafif çelik evler, taşıyıcı olan duvar ve döşeme panellerinden oluşmaktadır. Bu paneller galvaniz hafif çelik ile soğuk şekillendirme yöntemi uygulaması sonucunda imal edilmektedir. Uzun ömürlü olan hafif çelik yapılar konut, okul, hastane, depo, yurt, otel vb. alanlarda tercih edilmektedir.

Hafif çelik; 3 kat bina yüksekliğine kadar standart yapılarda, ağır çelik ise; 3 kattan daha yüksek, açıklığı fazla veya yüksekliği fazla  gerek konut amaçlı gerekse işyeri amaçlı yapılarda kullanılır. İkisi arasındaki fark sadece maliyettir. Özellikle çeliğin mukavemeti konusunda hiçbir fark yoktur.

Çelik betonarme binalara oranla 5 ila 10 kat daha hafiftir. Depreme karşı alınacak en büyük önlem binanın yükünü hafifletmektir. Çelik, yapıya gelen deprem enerjisini büyük ölçüde yutarak canınızı ve malınızı korur.  Ayrıca hafif çelik sistemlerde kolon, kiriş sistemi yoktur, sistem bir bütün olarak taşıyıcıdır. Yani kolon, kiriş kırılır, zarar görürse bina yıkılır ama hafif çelik sistemlerde bölgesel etkilenmeler binanın tamammını etkilemez. Deprem tehlikesine karş

Çelik ev sadece kolay ısınmakla kalmaz, aynı zamanda kuvvetli izolasyonu sayesinde kolay ısı kaybı da yaşamaz. Standart inşaat teknikleri ile üretilen betonarme ya da ahşap binaların aksine çelik konstrüksiyon yapılarda çok daha farklı ve modern bir izolasyon sistemi kullanılmaktadır.

Çelik yapılar çok daha kısa sürede inşa edilir, hava şartlarından etkilenme oranı daha düşüktür, malzemeler sudan zarar görmez. Bu da işçilik ve zaman maliyetlerini düşürür. Betonarme inşaat süresi uzun ve her türlü hava koşuluna uygun değildir, bu sebeple uzun vadeli ve daha maliyetli çözümler sunar.

Çelik konstrüksiyon evlerin ortalama olarak 75 ila 80 yıl kullanılabilir. Betonerme binalar 30 yılın ardından deformasyona uğrar. Sonrasında ise bakım gerektirir. Taşıyıcı çelik konstrüksiyonun ömrü 100 yılın üzerindedir.

Prefabrik evler, doğalgaz, güneş enerjisi, klima, elektrik sobası, yağlı soba veya bacalı soba ile ısıtılabilmektedir. Isınma konusunda, prefabrik evlerde her hangi bir sorun yaşanmamaktadır.