image

İkamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik evler için de izin almak gerekmektedir. Prefabrik evler için alınacak olan izinler standart yapılar için alınacak izinler ile benzerdir. Prefabrik ev belediye izni yürütülecek çalışmalar betonarme bir ev için yürütülecek çalışmalar ile benzerdir. Günümüzde arsa sahipleri arsa üzerine bina inşa etmek yerine genelde hazır olarak üretilmiş ve belli bir bölümü inşa edilmiş halde taşınan prefabrik evleri tercih etmektedir. Prefabrik ev yapımı için yapılacak olan çalışmalar daha pratik ve hızlı olsa da bu yapı için belediyeden istenen izinler diğer yapılar ile aynı olmaktadır. Yaklaşık ömrü 50 ile 100 yıl arasında değişen prefabrik yapılar için bu konuda istenen tüm ayrıntılar aşağıda yer almaktadır.

 

Adım Adım bakarsak  ;

1- Önce Prefabrik ev yapan firmaya gidilir proje seçilir ve taslak proje alınır.

2- Arsanıza yakın bir mimarlık ofisine gidilir, taslak proje verilir ve arsanın konumu verilir.

3- Mimar bir proje dosyası hazırlar, (Mimari Proje, Elektrik Projesi, Mekanik Projesi, Statik Proje (İnşaat mühendisinin verdiği))

4- Bu hazırlanan proje dosyası (ruhsat dosyası) belediyenin fen işleri müdürlüğüne onay için verilir.

5- Belediye proje dosyasını (ruhsat dosyasını) onaylar.

6- Beton ve Ev kurulumu işlemi başlanır.

Ruhsat Fiyatlandırması anlamında ödenmesi gereken kalemler aşağıdadır;
-Arsanın Aplikasyonu ( arsa çapı bedeli) :
-İmar durum harcı :
-Proje bedeli : 
-Mimari proje
-Statik proje
-Mekanik proje
-Elektrik projesi
-Zemin etüdü
-Harita mühendisi
-Geçici müteahhitlik belgesi
-Şantiye şefliği :
-Sigorta ve kurum harcı :

Prefabrik ev belediye izni köyde ise arsanız il özel idaresine başvurulmaktadır. Bu başvuru prefabrik evler için alınacak olan yapı ruhsatında geçerlidir. Yapı sahipleri ya da kanuni vekiller belediye ya da İl özel idare birimlerine yapı ruhsatı için dilekçe ile başvuru yapmaktadır. İnşaat ruhsatı almak için gerekenler ise şu şekilde sıralanmaktadır. Prefabrik ev yaptırmak isteyenlerin bu işlemleri eksiksiz bir şekilde sağlamaları gerekmektedir. İlk olarak alınacak izinler için ruhsat başvuru dilekçesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra alınacak izinlerde tapu ve imar durumu da gerekmektedir. İmar durumu prefabrik yapılar için belediyeden alınmaktadır. Prefabrik ev için belediyelerden ya da gerekli kurumlardan imar ve ruhsat izinlerinin alınması gerekmektedir.

Kadastro Müdürlüğünden alınacak olan aplikasyon belgesi de prefabrik ev belediye izni için gereklidir. Mimari projeyi mimar hazırlar. İnşaat mühendisi Statik projeyi, Elektrik mühendisi elektrik tesisat projesini, makine mühendisi su ve kalorifer tesisat projesini hazırlar, ve ruhsat dosyası hazırlanır ruhsat dosyası hazırlandıktan sonraki prefabrik evlerin izinleri için istenmektedir. Bu işlemlerin hepsini mimarlık ofisleri çözmektedir. Bu belgelerin tamamlanması ile birlikte prefabrik ev